Vi badade i Skärsjön – mer info

Året är 1964. Johan och Lars arbetar på Västerbergs gård under sommaren. Bådas föräldrar har vänt dem ryggen i tron om att deras perversa ådra ska botas genom hårt arbete. De skulle umgås efter de tunga arbetsdagarna på lantbruket, som vänner. Fiska och bada i Skärsjön och sitta på Hennings bar för en öl eller två. Men sommaren blir en plåga. Att vara annorlunda och ses som sjuk på grund av den man är blir tungt att bära på. Lars bjuder ut Marianne på dans och hoppas bli sig själv så som förväntas av föräldrar och omgivningen. På gården finns även mor Britta som visar sig bli nyckeln till Lars och Johans framtid.

RECENSIONER

Ann-Catrin Mattsson
Jag fick förfrågan att förhandsläsa @snezanaskriver och @andieskriver roman ”Vi badade i Skärsjön”, del ett i deras HBTQ-serie. Trots att jag har väldigt mycket runt mig nu tog jag tiden att läsa den, ett beslut som jag efteråt är glad över att jag gjorde.

Om Boken 🏳️‍🌈
Året är 1964. Vi befinner oss i ett årtionde där samkönade relationer betraktas som en psykisk sjukdom som går att bota. En tid där kärlek till den hjärtat vill älska inte anses rätt. Berättelsen handlar om Johan och Lars som båda har fått arbete på Västerbergs gård över sommaren. Johans far har sänt iväg honom med förhoppningen om att han ska återvända som en ”riktig man”. Sommaren är fylld av hårt arbete men även spirande känslor och förstulna blickar. Men hur vågar man visa sina känslor för den andre när andra anser det vara en synd?

Mina tankar 🏳️‍🌈
Vi badade i Skärsjön är en fantastiskt fin berättelse i en historisk miljö. Språket flyter på lika lätt som en skogsbäck om våren. Miljöerna är välskrivna, rika och detaljerade. Jag har inte svårt att föreställa mig själv simma i Skärsjön eller sitta med en öl i handen på Hennings bar. De mörkare bitarna balanseras mycket fint med de mer ljusa och hoppfulla. Jag blir arg, ledsen och frustrerad när jag läser, men också varm och glad och den spirande känslan av ens första förälskelse ligger kvar i kroppen även efter att jag lagt ifrån mig boken. Min åsikt är att bra böcker väcker känslor hos läsaren.

Vi badade i Skärsjön är en skildring om allas rätt till kärlek, om att bli accepterad för den man är men också en berättelse om mod och att våga stå upp för sig själv. Denna bok berör på djupet och stannar kvar i dig långt efteråt. Och tragiskt nog är den fortfarande lika aktuell även om det nästan är sextio år sedan bokens handling utspelar sig. Jag ser mycket fram emot att läsa de kommande delarna i serien. Rekommenderas varmt!
💙💚💛🧡❤️💜


Elenor Jakobsson – @paltbarn

Jag har fått äran att testläsa och förhandsrecensera Vi badade i Skärsjön, skriven av @snezanaskriver och @andieskriver 😊

Denna berättelse utspelas 1964 och handlar om Johan och Lars. De ska båda två jobba hos Västerberg under sommaren och bli riktiga män. Ingen av dem är välkomna hem förrän de kan bevisa det, nu när allt annat misslyckats så är detta sista chansen.

Sommaren är fylld av hårt arbete men även förstulna blickar och känslor som dyker upp, men ska de våga visa vad de känner eller är det en synd?

Detta är en oerhört fin berättelse om hur det är att leva i en tid när homosexualitet fortfarande är en synd och behandlas som en sjukdom på de mest hemska sätt.
Trots allt detta så finns det ändå hopp och en tro på att kärleken borde vara lika för alla och de får oväntat stöd på sin resa.

Jag fastnade direkt i boken, språket är underbart, fina miljöskildringar och spännande persongalleri. Jag har både gråtit och skrattat, blivit förbannad men ändå känt hoppet spira i berättelsen.

En tidsenligt berättelse och oerhört viktig, i vissa länder är detta fortfarande olagligt så viktigt att kunna läsa om historier där alla aspekter tas upp.

Tusen tack för att jag fick läsa denna bok, längtar tills den släpps inbunden!


Linda Andersson – @fantasybylinda

Jag fick den stora äran att förhandsläsa Snezana och Andie Lindskogs roman ”Vi badade i Skärsjön”, del ett i deras HBTQ-serie.

Året är 1964. De två ynglingarna Johan och Lars har båda fått jobb på Västerbergs gård över sommaren. Johans hårda far har sänt iväg honom med förhoppningen om att han ska återvända som en ”riktig man” – det vill säga, en som intresserar sig för kvinnor, inte män. Lars har mer eller mindre blivit förvisad från sitt hem, ivägskickad av sina föräldrar till uppfostringsanstalt och sedan till landet för att göra bot, med förhoppningen om att han ska lära sig att bli en ”sund person”.
Detta är en fin och viktig berättelse om hur tufft det var att vara homosexuell på sextiotalet – och tyvärr fortfarande är för väldigt många. Om hur familj och samhälle såg ned på personer som inte passade in i den heterosexuella normen. Om hur man med olika medel försökte göra de homosexuella ”friska”. Och hur man försköt dem om de inte lyckades.
Jag tycker att Snezana och Andie lyckas så väl med att beskriva både Lars och Johans frustration inför sina känslor, både inför varandra och sin familj. Hur de kämpar för att försöka passa in, för att försöka bli ”rätt” i samhällets ögon, trots att de båda innerst inne vet att det är lönlöst. Det går inte att förändra den man är. Den man är född att vara.
Jag uppskattar också att de tyngre bitarna balanseras fint med de mer hoppfulla delarna – mod och styrka, att våga stå upp för sig själv och kämpa för kärleken.
Detta är verkligen en fin berättelse som berör på djupet. En berättelse jag kommer bära med mig länge. Jag ser mycket fram emot att läsa de kommande delarna i serien.
Rekommenderas varmt!
💙💚💛🧡❤️💜


Sofie Spaanheden – @bokfiii

Inte nog med att jag fått äran att läsa och tycka till i berättelsen. Har jag haft förmånen att vara en del i skapandet av deras vackra bokomslag 🌷

”Vi badade i Skärsjön” av Snezana Lindskog och Andie Lindskog 🦋

|🏳️‍🌈
Jag var inte beredd på den omedelbara dragningskraft som boken och dess innehåll skulle komma att ha. För det är en berättelse om allas rätt till kärlek, omtanke och att bli accepterad för den man är. En historia som gett mig ökad förståelse och perspektiv på hur det var att leva som en HBTQi-person år 1964.

Det må vara 58 år sedan bokens handling utspelar sig. Trots det kan jag dra parallellt till dagens 2022. För samhället har kommit långt men fortfarande inte fullt ut accepterar vårt val att älska vem vi vill. Att berättelsen blir så starkt skildrar tror jag beror på språket, författarnas samstämmighet och träffsäkra förmåga skapar en fin känsla som karaktärerna förmedlar läsaren. Ibland blir jag upprörd, rent utsagt arg. Men å andra sidan gav berättelsen mig en starkare övertygelse om att vi alla har rätt att älska den hjärtat vill älska!

”Vi badade i Skärsjön” har träffat mig totalt. Det är en berättelse som gått rakt in i mig – som jag aldrig kommer glömma! Men även en berättelse, som måste bli läst! Dels för att det behöver finnas mer skönlitterära böcker om HBTQi-personer |🏳️‍🌈

Tack @snezanaskriver @andieskriver för ert fina förtroende, kreativa process och tankar ❤️

%d bloggare gillar detta: