Eilaths hopp

Eilaths hopp är den första fristående delen i Legender från Thiramaar. En fantasy som har allt från trollkarlar, pirater och kattdrakar till spännande intriger och omöjlig kärlek.
Bokens huvudkaraktär hamnar i en, minst sagt, besvärlig situation och tvingas omvärdera allt han tidigare stått för. Förutom att vara en spännande fantasy är detta också en bok om att hitta sig själv.

En högst charmerande humoristisk fantasy om en stark kvinna som kan läsas även av dig som inte har läst fantasy förut!

RECENSIONER

Linda Andersson 2021-04-12

Jag har läst Eilaths hopp, första delen i serien Legender från Thiramaar, av Per Lindskog. Boken handlar om småskojaren Eilath som råkar ut för en ond trollkarls förbannelse, en förbannelse som vänder upp och ner på Eilaths liv. Minst sagt … Eilath tvingas ut på ett äventyr för att ställa allt tillrätta, frågan är: kommer han lyckas? Det här är humoristisk fantasy som utspelar sig i en ålderdomlig värld. En spännande berättelse med glimten i ögat och en huvudperson som man inte kan annat än älska. Trots hans moraliska brister … Gällande förbannelsen satt jag som på nålar, hoppades in i det sista på att Eilath skulle misslyckas i sina föresatser att häva den. Mer säger jag inte om den saken. Läs så förstår ni. Nu måste jag se till att beställa uppföljaren. Rekommenderas varmt med andra ord.

Agneta Holmström 2020-06-05

Eliaths hopp är den första fristående delen i Legender från Thiramaar skriven av Per Lindskog. Det är en fantasybok med en fantastiskt spännande värld av trollkarlar, pirater och andra figurer med intressanta och ofta starka personligheter. Samtidigt som det är en fantasybok gör den också ett avstamp i verkligheten genom att den berör ämnen som HBTQ-frågor och kvinnors villkor. Bokens huvudperson Eilath hamnar i en svår, utmanande och omtumlande situation när han drabbas av en trollkarls vrede och förbannelse. Han dras ut på äventyr som han inte ens i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig. Han tvingas omvärdera allt han tidigare stått för. Jag blev trollbunden av boken från första sidan. Läsaren sugs in i handlingen i ett språk som är lätt att förstå med samtidigt mycket god kvalité. Ett språk som får en ordälskare att jubla av glädje. I boken finns en stark berättarglädje och författarens välbalanserade underfundiga humor och komik är underbar. Den är rakt igenom spännande med sina olika vindlingar, vändningar och överraskningar i handlingen. Författaren använder på ett lysande och unikt sätt fantasygenren för att lyfta HBTQ-frågor och kvinnors villkor. Boken innehåller bra miljöskildringar som också förstärks av att boken har en välritad karta över denna fantasyvärld. Detta är en bok som till och med får mig, som oftast läser andra genrer, att få mersmak för att läsa fantasy, framförallt av Per Lindskog. Jag väntar ivrigt på nästa del i denna serie. Läs boken. En magisk bok på alla sätt. Den får en klar femma i betyg.

Maria Andersson 2020-05-16

Det bästa med en fängslande bok är att den lever sitt eget liv inom mig, även om jag för tillfället inte läser ur den. Eilaths hopp gav mig en nyfikenhet på kommande kapitel, så att det var svårt att sluta läsa. Efter en spännande inledning av boken blir Eilath plötsligt utsatt för en, milt uttryckt intrikat trollformel av en hämndlysten trollkarl, som just hade förlorat i ett spel med Eilath. Hämnden vänder allt upp och ned för Eilath och leder till en spännande jakt efter trollkarlen, för att denne ska häva förtrollningen. Under resan möter Eilath, och slår också följe med ett brokigt sällskap och får uppleva en mångfald av händelser och känslor som han tidigare inte upplevt. Med hjälp av den karta som finns i början av boken kan läsaren lätt följa med i resan med oväntade händelser, magiska skeenden och spännande upplösningar. Upplösningar som leder till ytterligare äventyr. Boken har ett högt tempo, som blandas med stunder av stillhet och eftertanke. Eilath möter trollkarlar, småfolk, och kvinnor med stora kunskaper. De reser tillsammans, skiljs åt, för att senare i berättelsen mötas de igen. Eilaths hopp är en bok med en omvälvande inledning som ställer honom inför händelser som han aldrig kunnat föreställa sig. Det är en fantasyroman, men den väcker ändå många tankar som är aktuella utanför berättelsens ramar. Detta är en spännande och fängslande bok. Berättandet flyter välvilligt på fantasins vågor, och manar läsaren till nytänkande. Boken bjuder läsaren på den mångfald som en mycket bra fantasyroman innehåller. Jag ser mycket fram emot att få läsa nästa bok och fortsättningen på berättelsen, som är den första boken i en trilogi.
Maria Imre Andersson, Konstnär, författare och kreatör

Sandra Petojevic 2020-02-10

Tjuven Timo planerar en stöt mot Kraacastska Kompaniets huvudkontor och den magre rufsige kemisten Alan Byhl råkar ideligen ut för mystiska mordförsök med giftpilar. Men den egentliga huvudpersonen är skojaren och korthajen Eilath Scarp som råkar ut för märkliga missöden och motgångar i jakt på magikern Cyn Moriander som anklagat Eilath för fusk och som hämnd förtrollat honom på ett minst sagt retfullt sätt, vilket fullständigt vänder upp och ner på hans tillvaro. Det är svårt att berätta mer utan att spoila, eftersom denna muntra fantasyroman bygger på överraskningar. Bokens berättarröst påminner lite om Tage Danielsson med sitt lakoniska allvar som genomsyras av en underfundig komik, men det som får mig att gapskratta är alla de dråpliga och absurda situationer som uppstår, helt i enlighet med denna fantasyvärlds kultur och på grund av helt vanliga mänskliga reaktioner och fördomar. Inget överspel så långt ögat når, vilket är mycket glädjande, och som verkligen ger boken dess kvalitet som humoristisk fantasy. Ingen person är övermänsklig, trots att det här är en värld med både magiker och drakar, de begår helt vanliga misstag som även den klokaste kan råka ut för. Och det är därför jag som läsare med stort intresse följer protagonisternas öden och äventyr genom hela boken. Denna frodiga fantasyroman, Eilaths hopp, är skriven av Per Lindskog med en vass satirisk penna full av berättarglädje. Den belyser såväl flyktingpolitik och nazism som sexism, kommersialism och kapitalism på ett mycket flyhänt och underhållande vis. Det finns förstås sorgliga scener, men de är inte längre än att någon, till exempel en läkare, på fullt allvar fäller en replik som vrider mungiporna uppåt igen. Synd bara att layouten brister lite här, men det är petitesser i det här sammanhanget. Att trollkarlen Cornizendo i texten har ett fårigt, i stället för fårat, utseende ger dock en kul poäng. Och för alla er som har svårt att hålla isär ett stort persongalleri, kan jag med glädje tillägga att i den här boken är det så smidigt utfört att man direkt märker vem som talar så fort de öppnar munnen, även om det bara är bifigurer. Snygga och passande namn är det också, såväl på personer som på platser. Och så är det fantastiska miljöskildringar, alltifrån Maddocs stinkande fabriker till den tjusiga gården i Abdera. Redan i bokens början blir man lässugen, för där är en tydlig och välritad karta som är en fröjd för ögat, och i slutet knyts berättelsen ihop med en snygg piruett. För det här är en riktigt rolig och rafflande men ändå fullvuxen fantasyroman, skriven med både passion och precision, ett Eldorado för dem som söker skojiga men ändå tänkvärda trevliga böcker att förströ sig med. Var bara försiktig när du läser denna bok i kollektivtrafiken – många scener fick mig att asgarva så att hela bussen vände sig om. Denna underbart kvicka och fartfyllda fantasybok rekommenderas varmt till alla vänner av Terry Pratchett, och får fem välfyllda penningpungar av fem!

Malin Olsson 2020-01-06

Det var med ett sting av saknad som jag slog ihop pärmarna till Eilaths hopp av Per Lindskog. Eilath, Elana, Adric och de andra har blivit mina vänner och jag hoppas på att få återse dem i många fler böcker. Eilaths hopp är den första fristående delen i Legender från Thiramaar. En fantasy som har allt från trollkarlar, pirater och kattdrakar till spännande intriger och omöjlig kärlek. Bokens huvudkaraktär hamnar i en, minst sagt, besvärlig situation och tvingas omvärdera allt han tidigare stått för. Förutom att vara en spännande fantasy är detta också en bok om att hitta sig själv. Det går lätt att komma in i handlingen och boken flyter på i ett behagligt tempo. Språket är enkelt och handlingen har en fin balans mellan spänning, allvar, humor och ironi. En lättläst bladvändare i en väl skildrad fantastikvärld. Även om det är en fristående del så hoppas jag på någon form av fortsättning, eftersom slutet lämnade mig med en stark önskan om att få veta mer om de olika karaktärernas öden. Skriv på nu, Per Lindskog. Jag behöver nästa bok!

Göran Alvenbåge 2019-11-21

En något annorlunda fantasyhistoria. Jag har haft nöjet att läsa denna bok nyligen. Och som stor konsument av fantasy, så måste jag säga att denna bok är en frisk fläkt i genren. Den är inte skriven baserad på den klassiska Sagan om Ringen historian, där någon tämligen ordinär person ska ut och rädda ett land eller t.om en hel värld. Nej, huvudpersonen i denna bok, är en man som redan har lärt sig livets spel regler och inte alltid håller sig inom lagens råmärken. Ett drag, som kommer att vända hans värld upp och ned när han försöker att lura alldeles fel person. Vilket också sänder honom ut på ett händelserikt äventyr. Författaren har målat upp en färgstark och livfull värld med intressanta karaktärer och har kryddat upplevelsen med en del humor. Kan varmt rekommendera er att läsa denna bok.

Snezana Lindskog2019-11-16

En frisk vind inom fantasygenren som bara måste läsas om du vill ha något annorlunda att läsa. Detta är en fantasy med humoristiskt inslag, en fantasi som har allt, från trollkarlar, kattdrakar, stora röda drakar och små dvärgliknande skogsfolk med eget språk till sjöpirater och en framavlad brev hök – Camcashöken som är beredd att offra så väl vingar som hela sig för att bringa livsviktiga meddelanden mellan öarna i världsdelen Thiramaar där detta fantastiska äventyr utspelar sig. Att inte förglömma den omöjliga kärleken som du som nyfiken läsare säkert vill veta mer om. Huvudkaraktären är en komplex individ som under sitt äventyr förändras och blir en helt annan som i slutet får ta livsviktiga beslut. Om du under berättelsens gång tror dig ana hur det hela slutar blir du troligtvis överraskad. Jag har varit med och redigerat, korrekturläst, gett förslag och peppat. Alltså har jag varit med i processen från allra första början och har läst den många gånger, tros det så kan jag varje gång jag läser favoritraderna dra på smilbanden och även skratta högt åt en del repliker som är så charmiga och varma att de berör fortfarande lika mycket. Den tål att läsas flera gånger till. Vilken tur att fler delar är under redigering för jag har älskat att vara del av den. Läs den du också.

%d bloggare gillar detta: